top of page
Ara

Bugün ve Her Gün Kendinizi Nasıl Mutlu Edebilirsiniz?

Kendinizi mutlu edin ve bunu pişmanlık duymadan yapın. Mutluluk, her gün korumanız gereken hayattan bir armağandır. Bunu yapmak, zorluklarla karşılaştığınızda bile hayattaki daha hoş şeyleri görmenize yardımcı olacaktır.

Hayat, iniş ve çıkışlarla dolu bir yolculuktur ve herkesin sevinç, üzüntü, hayal kırıklığı ve yaşamla ilişkili diğer duygu türlerinden bir payı olacaktır.


Üstelik her karşılaşma, kendinizi nasıl mutlu edeceğinizi keşfetmenize yardımcı olabilir.


Hayatın zorlukları arasında gezinmenin sırrı, bilinçli olarak mutlu kalmak ve her zaman gülümsemektir çünkü üzüntü herhangi bir sorunu çözmeye yardımcı olmaz. Bir kişiyi yalnızca o kadar perişan eder ki, karşılaşılan sorunlara çözüm bulamaz.


Şu anda karşılaştığınız durum ne olursa olsun kendinizi mutlu etmenin yollarını bilmek önemlidir.


Bir bilge der ki: “Aptal adam uzaktan mutluluk arıyor. Bilge onu ayaklarının altında büyütür. "


Kendinizi mutlu etmek için yapabileceğiniz şeylerin çoğunun, diğer insanlardan değil de kendinizde mutluluk bulmaktan kaynaklanması şaşırtıcı değildir.


Mutluluğunuzu bir başkasına bağımlı hale getirdiğinizde, çok büyük olasılıkla hayal kırıklığına uğrayacaksınız. Aynı şekilde, mutluluğunuzu maddi şeylere bağladığınızda da, aradığınız o belirli maddi şeyi elde edene kadar asla mutluluğu bulamazsınız.


İşte kendinizi mutlu etmek için yapabileceğiniz 11 şey:


1. Kendinize Güzel Şeyler Söyleyin


Kafanızda sohbet ettiğiniz o sesi biliyor musunuz? Bazen farklı bir varlık gibi hissettirse bile aslında onu kontrol edersiniz. İnsanlar güzel şeyler söylediğinde mutlu olursunuz ve kendinize güzel şeyler söylediğinizde de durum aynıdır.

Kendinize mutsuz olduğunuzu söylerseniz, beyniniz buna inanacak ve bu sizi üzecektir. Aksine, kendinize güzel şeyler söylediğinizde, zihniniz bunu bir iltifat olarak alır, bu ruh halinizi yükseltir ve sizi mutlu eder.


Bu yüzden kendinizi mutlu etmek için aptalca bir şey yaptığınızda bile kendinize her zaman güzel şeyler söylemek çok önemli.


2. Hayatın Bir Süreç Olduğunu Anlayın

İnsanlar bazen hedeflerini belirli bir yaşın yanına koyarak, kendilerine çok fazla baskı yaparlar. İnsanların “27 yaşında altı rakam kazanmalıyım” veya “25 yaşında evlenmeliyim” gibi şeyler söylediğini duyuyorsunuz. Bu hedeflerde başarısız olurlarsa, kendilerinden nefret etmeye veya kendilerinden utanmaya başlarlar.


Bu duygu, depresyonun önemli nedenlerinden biridir. İnsanlar gerçekçi olmayan hedeflere ulaşamadıkları için depresyona girerler.


Her noktada olduğunuz hali kabul etmek ve hedefleriniz doğrultusunda çalışmaya devam etmek esastır. Kendinizi mutlu etmek istediğiniz bir şeye ulaşmak için hiçbir zaman çok geç değildir.


3. Kendinizi Başkalarıyla Karşılaştırmayın

Bu, kendinizi nasıl mutlu edeceğiniz konusunda çok önemli bir ipucudur. Çoğu insan, okul arkadaşlarıyla belirli bir zamanda nerede olduklarını karşılaştırma hatasına düşer. Veya kendilerinden daha iyi bir hayat olarak gördükleri bir hayatı yaşayanları gördüklerinde, bu nedenle kendilerinden nefret etmeye başlarlar.


İnsanların her insanın farklı bir kulvarda koştuğunu ve bir kişinin hayatının hayattaki ilerlemenizi değerlendirmek için bir ölçüt olarak kullanılmaması gerektiğini her zaman hatırlaması çok önemlidir.


Sosyal medya, arkadaşlarının başarılarını ilan ettiğini gördüklerinde insanların hissettiği baskıyı tek başına artırdı. Hayatın size sunduğu küçük şeylerde, kendinizde, ailenizde ve diğer birçok basit şeyde mutluluğu bulmayı öğrenmelisiniz.


4. Kendinizi Daima Bağışlayın

Bazı insanlar bir hata yaptıklarında veya yanlış bir şey yaptıklarında kendilerini zihinlerinde çok uzun süre döverler. Bir hata yüzünden kendinizi çok uzun süre dövdüğünüzde, yaptığınız hatadan dolayı kendinizden nefret etmeye başlarsınız ve kendinizden nefret ettiğinizde kendinizi asla mutlu edemezsiniz.


Bir hata yaptığınızda yapılacak doğru şey, oturup tüm konunun eksiksiz bir analizini yapmaktır. Eğer yanılıyorsanız, hatanızı kabul edin ve kendinize "Bir dahaki sefere nasıl daha iyi olabilirim?" gibi sorular sorun. Ardından, benzer bir durumla karşılaştığınızda doğru seçimi yapacağınıza dair söz vererek kendinizi affedin. Kendinizi nasıl mutlu edeceğinizi bilmekte kararlı olup olmadığınızı bilmek önemlidir.


5. Size Kendinizi Kötü Hissettiren İnsanlardan Kaçının

Hayatta, bazı insanlar her seferinde kendinizi kötü hissetmenizi ister. Bazen bunlar çok saygı duyduğumuz ve çok sevdiğimiz insanlardır. Aile üyeleri, eşler, arkadaşlar, işyerinde meslektaşlar olabilirler. Bu insanlar insanlardaki iyiyi görmezler ve çevrelerindeki insanlar için zehirlidirler.


Bu tür insanlar, yalnızca onlarla yakın temas kurduğunuzda sizi mutsuz edeceklerdir. Bu nedenle mutlu olmak istiyorsanız onlardan uzak durmanız önemlidir. Bir kişi sizi mutlu etmezse, onlardan uzak durursanız ve daha pozitif insanlar bulursanız size çok iyi gelir.


6. Sağlığınıza Öncelik Verin

Daha az şeker ve abur cubur tüketmenin, daha fazla sebze yemenin, düzenli egzersiz yapmanın ve takviye almanın sayısız faydası vardır. Sizi sağlıklı kılmanın yanı sıra, daha iyi görünmenizi sağlarlar ve daha iyi görünmek, kendinizi daha çok sevmeniz anlamına gelir.



Genel sağlığı sürdürmek için çalışmak, hem fiziksel hem de zihinsel olarak size fayda sağlayacak bir kendini sevme biçimidir. Ancak, hata yaptığınızda, kendinize sert davranmamalısınız. Pek çok insan yememeleri gereken şeyleri yediklerinde veya yememeleri gerekeni içtiklerinde kendilerine çok kızarlar. Bir alışkanlık haline getirmediğiniz sürece vücudunuzun istediği daha az sağlıklı yiyeceğe sahip olmanızda bir sorun yoktur.


7. Kendinize Hediyeler Alın

Bu, birçok insanın atladığı, kendinizi nasıl mutlu edeceğinizin çok önemli bir parçasıdır. Bazı insanlar bazen kendilerini şımartmanın gerekliliğine inanmazlar. Bunun yerine ortakları, aile üyeleri ve hatta arkadaşları için en iyi şeyleri alırlar, ancak kendilerine harcama yapmak söz konusu olduğunda, yapılması çok zor bir şey haline gelir.


Çok daha pahalı olanı isteseler de en ucuz kıyafetleri, ayakkabıları ve aksesuarları kendileri için alırlar.


En iyi kıyafetleri alabiliyorsanız, kendiniz için satın alın ve kendinizi mutlu edin. Kendini her zaman ilk sıraya koymayı bir parçanız yapmalısınız. Bugün fiyatı ne olursa olsun istediğinizi elde etmek için para harcamaya çalışın ve bunun sizi ne kadar mutlu ettiğini görün.


8. Zamanınızın Çoğunu Geçirdiğiniz Yerleri Olabildiğince Konforlu Hale Getirin

Bir insan olarak zamanınızın çoğunu geçirdiğiniz yer, çok temiz ve zevkinize göre döşenmelidir. Bu gereksiz görünebilir, ancak araştırmalar zarif, güzel bir odada ve rahat bir yatakta düzensiz bir odadakinden daha iyi uyuduğunuzu göstermiştir. Aynı şekilde, insanlar düzenli bir ofiste çalışırken daha üretken olma eğilimindedir.


Bu faydaların yanı sıra, olmasını istediğiniz kadar rahat bir yerde olmak, size toplam refahınızı etkileyecek mutluluk verecektir. Öyleyse, her gün mutlu olmak istiyorsanız aklınızdaki o rahat yatağı veya her zaman satın almak istediğiniz mobilya veya cihazı satın alın.


9. Eğlenmek İçin Zaman Ayırın

Sürekli meşgul bir dünyada, eğlenceyi unutmak ve sadece işle ilgili olmak çok kolaydır. İşinizden ne kadar kazandığınıza veya işinizden ne kadar zevk aldığınıza bakılmaksızın, insan beyni her gün aynı aktiviteyi nefes bile almaya zaman ayırmadan yaptığında yorulmaya programlanmıştır.


Ara sıra eğlenmek, beyine bir süre çalıştıktan sonra hak ettiği kadar dinlenmeyi sağladığı için çok faydalıdır ve aynı zamanda ruh halinizi iyileştirir ve sizi daha mutlu eder. Bu yüzden, işten uzaklaşın ve aklınızı şimdilik işten uzak tutacak tatile, plaja veya ilgi çekici başka bir yere gidin.


10. Daima Günde Üç Öğün Yemek Yiyin

Bazı insanlar işleriyle o kadar meşgul olurlar ki, bazen yemek yemeyi unuturlar, bu yüzden bir öğünü ya da en kötü durumda iki öğün atlamalarına neden olurlar. Bu, bugün çok sayıda insanın sahip olduğu kötü bir alışkanlıktır.


Asla yemek için vaktiniz olmayacak kadar meşgul olmayın. Bununla birlikte, aslında bu kadar meşgul olma olasılığı göz ardı edilemez, ancak sonunda çok hafif bir şeyler yemeye başlasanız bile bir öğün atlanmamalıdır.


Öğün atlamayı bıraktığınızda, genel ruh haliniz üzerindeki etkiyi görünce şaşıracaksınız.


11. İhtiyacı Olanlara Yardım Etmek

İhtiyacı olan insanlara yardım etmek de mutlu olmanın bir yoludur. Toplumun savunmasız üyelerine sevgi ve özen göstermek esastır. Bu nezaket eyleminiz gerçekleştirdikten sonra, kendinizi daha tatmin olmuş ve mutlu hissedeceksiniz.


Fırsatını bulduğunuzda evsizlere, hastalara ve çevrenizdeki yardıma ihtiyacı olan diğer insanlara yardım edin ve onlara verdiğiniz sevincin size nasıl geri döneceğini izleyin.


Sonuç olarak


Yeni bir şey öğrenmek işin sadece küçük bir parçası. Öğrenileni uygulamak, asıl zorluğun yattığı yerdir ve birçok insanın tereddüt ettiği yer burasıdır.


Mutluluk, hiç bir insanın mahrum bırakılmaması gereken bir şeydir. Mutluluğun olmadığı bir hayat zordur. Bu on bir ipucu, kendinizi mutlu etmek ve gülümseyecek pek bir şey olmadığında bile yüzünüzde bir gülümseme kalmasına yardımcı olmak için günlük yaşamınıza uygulanabilecek birkaç uygulamadır.


Ömür AYDIN - Profesyonel Koçluk & Danışmanlık

- Professional Certified Coach

- Digital Transformation | Project Management | Agile&Scrum

- Design Thinking | ISO27001 | KVKK

E-Posta: info@omuraydin.com

246 görüntüleme
bottom of page