top of page
Ara

Büyük Hedeflere Ulaşmak İçin Neden Küçük Başarıları Kutlamalıyız ?

Hepimiz hayatlarımıza anlam katan hedeflerimizde başarılı olmak isteriz. Hedefiniz için çalışmaya başladınız ancak zamanla bunun tırmanmak için çok yüksek bir dağ olduğunu hissettiniz mi - zirveye nasıl ulaşacaksınız? Hiç hedefinize ulaşmak için çok uzun zaman harcadığınızı, ancak bununla da hiçbir yere varamadığınızı hissettiniz mi?

Eğer böyle düşünüyorsanız o zaman yalnız değilsiniz. İnsanlar olarak, sorunları doğal olarak görmek ve kötü davranıştan dolayı kendimizi kolayca cezalandırmak için inşa edilmişiz. Kötü performanslar zihnimizde hızla kınanır ve suçluluk yüzeye çıkar. Zihinlerimiz başarısız olduğumuzu hissettiğimizde bizi alaşağı edebilir ve bu genellikle hayallerden ve hedeflerden vazgeçmemize neden olur.


Peki bu hedeflere ulaşmanın sırrı nedir? Başarılı insanlar her zaman büyük başarılar kazanıyor, peki bunu nasıl yapıyorlar? Onları bu kadar farklı kılan nedir?


Perspektif ve Zihniyet


Pek çok insan, başkalarının başarısının şansa ya da ulaşmak istedikleri şeyde üstün olmalarını sağlayan doğal bir yeteneğe bağlı olduğunu düşünür. Evet, durum bu olabilir, ancak çoğu zaman belirli bir zihniyete ve hedeflerine bir bütün olarak bakma şekline bağlıdır.


Ampulü icat eden Amerikalı iş adamı Thomas Edison'un bir ampul yaratmak için neredeyse 10.000 girişimde bulunması gerekti - bu başarıya ulaşmadan önce çok fazla sayıda "başarısızlık" tır. Ancak Edison tekrar eden başarısızlıklarına cevaben, “Ben başarısız olmadım. Sadece işe yaramayacak 10.000 yol buldum. " der.


Başka bir deyişle, başarısızlıklarını aldı ve başarıya dönüştürdü çünkü bakış açısı başarısız olmaktan çok başarmaya odaklanmıştı. Bu küçük adımları kutlamasına ve bunları başarılar olarak görmesine izin veren bir zihniyeti ve olumlu bir perspektifi olduğu çok açıktır.


Daha önce de bahsettiğim gibi, kendimizi küçük hatalara ve başarısızlıklara kaptırmak bizim için çok kolaydır. Küçük başarılarımız ne olacak? Buradaki ironi şudur ki, başarısızlık konusunda kolaylıkla olumsuz hissetmemize rağmen, başarılarımızı da neredeyse hiçbir zaman kutlamayız ve işte sihirin yattığı yer burasıdır.


Küçük Başarıları Kutlayın


Başarının anahtarı, büyük hedeflerimizin bir gecede, önümüzdeki hafta veya hatta belki gelecek yıl gerçekleşmeyeceğini fark etmektir, ancak bu sorun değil. Bizi bu hedefe ulaştırmak için attığımız küçük ve önemli adımlardan ziyade nihai hedeflere odaklanma eğilimindeyiz.

Bu nedenle küçük başarıları kabul etmek ve kutlamak önemlidir. Bunu yapmamanın sorunu, sonunda motivasyonumuzu azaltıyor olmamız, bizi doğru yolda tutan ve bize dağın tepesine ulaşma gücü veren şeydir.


Demotivasyon genellikle hedeflerimize ne kadar ulaştığımızdan emin olmadığımız için gelir. Bazen, hedefin gerçekten köşeyi döndüğünde hala çok uzakta olduğuna körü körüne inanıyoruz ki pes edersek bu asla bilemeyeceğimiz bir şeydir.


Bu nedenle, yol boyunca küçük hedeflerinizi kutladığınızdan emin olmanız önemlidir. Bunları kabul etmek, beynimizin ödül döngüsünü kıvılcımlandırır ve bize gurur hissi veren, bize iyi his, mutluluk veren ve bir sonraki başarımıza doğru ilerlemek istememizi sağlayan kimyasalları serbest bırakır.


Takdir Önemlidir

Bazen hayatta yaptıklarımıza ve sahip olduklarımıza değer vermeyi, minnettarlık duymayı unutmaya meyilliyiz. Küçük başarılarımız ve attığımız küçük adımları takdir etmek, başarısız olmak ve başarılı olmak arasındaki fark olabilir. Minnettarlık ve minnettarlık eksikliği bizi küçük başarılarımızın önemini görememenin kaygan yokuşunda aşağıya doğru sürükleyebilir. Küçük şeyleri kutlamak, başarıya giden yolda iyi olduğumuzu kabul etmemizdir.


Başarılı Alışkanlıklar Yaratmak

Başarılı alışkanlıklar başarıya eşittir. Hepimiz alışkanlıklar yaratmanın ve değiştirmenin zor olabileceğini biliyoruz, çünkü zihnimiz yeni rutinlere uyum sağlamakta zorlanıyor, ancak küçük başarıları kabul etmek ve kutlamak, kendinize ihtiyacınız olan alışkanlıkları edinmenize ve devam etmenizi sağlamaya yardımcı olur.


Beyinlerimizin takviye edilmesi gerekiyor, bu yüzden ödüllendirilmenize izin vermek, beyninizin sonraki adımlara devam etmek istemesine neden olacak bir "ilerleme bağımlılığı" geliştirecektir.



Şimdiki An'ın Önemini Kabul Edin


Peki başarılı bir alışkanlığın sırrı nedir? Her şey şu an'ın önemini anlamakla ilgili. Şimdiki an'ı hafife alma eğilimindeyiz - önemsiz görünüyor ve şu anda yaptığımız küçük şeylerin bizi değiştirmediğine inanıyoruz.


Uzun bir süre boyunca küçük şeylere yatırım yapmalı ve sadece içinde bulunduğunuz an'a sahip olduğunuzu anlamalısınız ve bu an'lar bir şeyde başarılı olup olmadığınızı belirlerken önemsiz görünse de, büyük başarılar zaman içinde elde edilen anların birleşimidir.

Örneğin, yepyeni bir konu öğrenmek istediğinizi varsayalım. Bugün bu yeni konuyla ilgili bir kitabın 10 sayfasını okumak, bilginizi önemli ölçüde artırmayacaktır ve belki yarın 10 sayfa ve ertesi gün 10 sayfa bile yükseltmeyecektir. Ancak, nihayetinde yeni konuyu tam olarak öğrenmenizi sağlayacak olan, günde 10 sayfa okuma anlarının tümünün birleşimidir. Başka bir deyişle, günde bu 10 sayfayı okumak şu anda önemsiz görünebilir, ancak hepsi hedefinize ulaşma adımlarında önemlidir.


Başarıya Ulaşmak İçin 5 İpucu


Motivasyon, başarılı olup olmamamızın büyük bir faktörüdür ve kendimizi ödüllendirmek ve küçük kazançları kutlamak anahtardır.

  • Büyük hedefleri daha küçük hedeflere ayırın - İlerlemenizi daha net görmenizi sağlayacak küçük, ulaşılabilir hedefler oluşturduğunuzdan emin olun.

  • Küçük hedeflere ulaşarak kendinizi ödüllendirin - En çok neyi sevdiğinizi düşünün ve bunu her adımı tamamladığınızda yapın. Bu en sevdiğiniz kahveye, çikolataya veya bir yere seyahat etmeye kadar her şey olabilir.

  • Kendinize baskı yapmayın - Hedeflerinize bir son tarih koymak, potansiyel başarısızlık duygularına yol açabilir. Zaman sınırlarınız konusunda rahat olun, bu sizin mutluluğunuzu ve motivasyonunuzu artıracaktır.

  • İlerlemenizi takip edin - İlerlemenizi not etmek veya izlemek, size hedefinize ulaşmada ne kadar ilerlediğinizi hatırlatacaktır. Bazen pes edebiliriz çünkü başarıya ne kadar yakın olduğumuzun farkında değiliz ve ne kadar çok şey yaptığımızı unutuyoruz. Tüm küçük başarıları bir yere yazın - bunların yazılı olduğunu görmek kendi başına bir ödül bile olabilir!

  • Bakış açınızı değiştirin - Bazen nihai hedefe çok fazla odaklandığımızda, ona ulaşmak çok uzak görünebilir. Bunu büyük bir dağa tırmanmak olarak değil, belki de birkaç güzel restorana (ödül) giderken yolda durup dinlenmeye benzetmeye çalışın - bu şekilde oraya gitmeyi çok daha kolay görselleştirebilirsiniz!


Her Zaman İstediğiniz Değişimi Şimdi Yapın!

Artık evde daha fazla zamanınız ve yeriniz var, bu, hedeflerinizi gerçekleştirmek için doğru zaman.


Ömür AYDIN - PCC Sertifikalı Profesyonel Koç ve Yazar

E-Posta: info@omuraydin.com


224 görüntüleme
bottom of page