top of page
Ara

Dengeli, Mutlu ve Üretken Bir Yaşam İçin 13 İpucu

İş-yaşam dengesini sağlamak gerçekten zor olabiliyor. Giderek daha fazla insan, kişisel ve profesyonel yaşamlarını yönetmenin daha zor hale geldiğini söylüyor.


Daha uzun çalışma saatleri, işleri daha hızlı yapmak için daha fazla baskı, başarılı olmak için daha fazla baskı ve daha az kişisel zaman. Bunlar bir araya getirildiğinde daha fazla stres ve bol miktarda günlük mücadele yaratır.


Ancak, daha uzun ve daha çok çalışmak, daha fazlasını başarmak anlamına gelmez, özellikle de hayatınızdaki en önemli insanlarla geçirecek vaktiniz yoksa.


Kişi olarak kim olduğunuzun kalitesi, sahip olduğunuz ilişkiler, işte geçirdiğiniz zaman, neyin önemli olduğuna karar vermek tamamen sizin kontrolünüzdedir.


Daha stressiz bir yaşam sürmeye başlamak için hemen uygulayabileceğiniz 13 yaşam dengesi ipucu:


1. Kendinize "Ben" Günü Ayırın

En son ne zaman tamamen yenilenmek için işten biraz zaman ayırdın?


Gelecekteki yüksek üretkenlik ve yaratıcılık için bir ortam yaratmanın en iyi yollarından biri, kendinizi zaman ayırmak ve işle ilgili faaliyetlerden uzaklaşmaktır.


Kendinize zaman ayırarak, hem şimdi hem de gelecekte neyin en önemli olduğu konusunda netlik kazanacaksınız ve tazelenmiş, enerjik ve motive olarak geri döneceksiniz. Kendinize ben günü ayırarak, kendinize yatırım yaparsınız, bu da doğal olarak daha fazla denge yarattığınız anlamına gelir.


Ayda bir günü kendinize ayırabilirseniz, işinizin ve hayatınızın her düzeyinde anında sonuçlar görmeye başlayacaksınız.


Şimdi takviminizi çıkarın ve "ben" günlerinizi işaretleyin!


2. Korkuyu Bırakın

Girişimciler, işletme sahipleri, liderler veya yöneticiler gibi pek çok insan, çalışmıyorlarsa veya her gün çalışıyorlarsa önemli bir şeyi gözden kaçırabileceklerinden endişe ediyor.


İş başarısız olabilir veya o işi veya başka bir şeyi alamayabilirler. Her zaman bir şeyler vardır. Yeterli zaman harcanmazsa kötü bir şey olabileceği gibi bir hisleri vardır.


Peki ya yeterince iyi olduğuna, anlamlı bir şey başardığına ve yaptıklarının önemli olduğuna inansaydın?


Bu inanç ve güvene sahip olduğunuzda, "her zaman daha fazlası" korkusunu bırakabilirsiniz. Kendinizi daha neşeli, üretken, huzurlu hissedecek ve başardığınızın yeterince iyi olduğunu bileceksiniz.


3. Gününüze Öncelik Verin

Bir adım geri gidip yapılacaklar listenizde neler olduğuna bakarsanız, kaç şey kritiktir? O gün kaç şey YAPILMALIDIR?


Her şey, daha büyük ve daha iyi geleceğinizin neye benzediğini net bir şekilde anlamakla başlar. Önümüzdeki bir yılı mı planlıyorsunuz? Üç yıl? On yıl? Neyi başarmak için çalışıyorsun?


Bunu anladıktan sonra, geri dönüp daha büyük hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak planlar ve hedefler oluşturabilirsiniz.


90 günlük hedefleri, yani gelecek çeyrekte gerçekten başarmak istediğiniz şeyleri oluşturabilir ve oraya ulaşmak için süreci planlayabilirsiniz. Bu plandan, önceliklerinizi ve odaklanmış zamanınızın nerede olması gerektiğini anlayacaksınız.


Listenizde o gün tamamlamanız gereken 10 şey yok. Her gün sadece 3 veya 5 önemli şeyi başarmaya odaklanın. Onları başarırsanız motivasyonunuz tavan yapacaktır.


4. Sahip Olduklarınız İçin Minnettarlığınızı Gösterin

Bazen günden güne uğraşmakla o kadar meşgul oluruz ki burada ve şimdi, bu şimdiki anı unuturuz. Günlük yaşamımızın bir parçası olarak proaktif minnettarlığı dahil etmenin, hayatımızdaki her şeye gerçekten bakmanın ve sahip olduklarımıza değer vermenin gerekli olduğuna inanıyorum.


Çoğumuz minnettarlığın bir tepki olduğunu düşünüyoruz. Bir şey olur veya birisi bir şey yapar ve minnettar hissedersiniz.


Bolluk içinde bir yaşam yaratmak ve yaşamak için çok daha proaktif bir strateji olarak sürekli hayatımızda şükredeceğimiz şeyleri bulmalıyız. Bu, kendi kişisel ruh halinizi etkiler ama aynı zamanda başkalarını da etkiler. Sevdiğiniz insanlara veya sizin için çok önemli olan birine el yazısı bir kart gönderebilirsiniz.


Her günün sonunda üç şey için teşekkür etmeyi deneyin ve bunun ruh halinizi ve zihninizi nasıl değiştirdiğini görün.


5. Hayır Demeyi Öğrenin

Ne yapmak istediğinize, kiminle ilişki kurmak istediğinize ve vaktinizi nerede geçirmek istediğinize karar vermek önemlidir. Farklı şeyler yapmak için o kadar çok fırsatımız var ki, sonunda gerçekten yapmak istemediğimiz ama yapmamız gerektiğini düşündüğümüz şeylere evet diyoruz.


Hayatı kendi şartlarınıza göre yaşamak için öz saygı, güven ve cesarete sahip olun ve yalnızca gerçekten önemli olan şeylere evet deyin. Diğer her şey için hayır demeye başlayın.


En çok neyin önemli olduğu konusunda net olduğunuzda, neyin önemli olduğu ve kimin olmadığı konusunda netlik kazanırsınız. Çoğu şeye hayır demeye başladığınızda, daha odaklanmış olacaksınız ve evet dediğiniz her şeyde tamamen mevcut olacaksınız.


6. Daha Fazla Eğlenin

Geçen hafta geriye dönüp bakarsanız, sadece eğlenmek için ne kadar zaman harcadınız? Fazla değilse, işleri değiştirme zamanı gelmiştir.


Sizi neyin heyecanlandırdığını düşünün, birlikte vakit geçirmeyi sevdiğiniz insanları düşünün. Yeni şeylere ve yeni ilişkilere atlayın. Biraz risk alın, yeni bir şeyler deneyin, yeni bir beceri öğrenin ve her zaman ertelediğiniz büyük bir projenin temelini atmaya başlayın.


Daha fazla eğlenmek için konfor alanınızdan çıkmanız gerekiyorsa, sadece yapın. Ancak hayatınızı değiştirmek istersiniz, daha çok eğlenmek sizi enerjik ve motive eder.


7. Günlüğe Başlayın

Kendi kişisel gelişimimde ve hedefe ulaşmamda bana yardımcı olan en büyük şeylerden biri günlüğümü her gün kullanmaktır.


Hayallerimi barındıracağım yer burası. Yaratıcı düşüncelerime ve düşünme araçlarına ev sahipliği yapıyor. Kaçmak için bir yer. Aynı zamanda şu anda nerede olduğumla ilgili düşüncelerimi ve notları yazabileceğim bir yer - düşüncem, zihniyetim ve inanç sistemim.


Günlüğümde yazma alışkanlığı küçük bir adım gibi geldi ama dönüştürücü oldu. Hayatımın diğer bölümlerini etkileyen bir rutin haline geldi.


Siz de günlük tutmaya başlayın. Sadece beş dakika bile olsa her gün yazmaya kararlı olun ve hayal gücünüzün sizi nereye götürdüğünü görün.


8. Düşünmek ve Rahatlamak için Günde Bir Saat Yaratın

Sürekli "Zamanım yok" ifadesini duyuyorum. Bu düşünce yapısını değiştirip günde bir saatini kendine ayırmaya ne dersin?


Kendin üzerinde çalışmak için bir saat. Okumak için bir saat. Yeni bir beceri öğrenmek için bir saat.


Bu kararı verdikten sonra gerçekten buna vaktiniz olduğunu göreceksiniz.


Gerçek şu ki, eğer bizim için önemliyse hepimiz zaman bulabiliriz. Günde bir saat, daha yaratıcı olmamıza ve enerjinizi ve odaklanmanızı artırmamıza yardımcı olabilir. Artı, yeteneklerinizi artıracaksınız.


9. Her Gün Yapmayı Sevdiğiniz Bir Şey Yapın

Her günkü kasırga içine çekilirken, bize gerçekten en büyük neşeyi getiren şeyleri yapmayı veya onlardan zevk almayı sıklıkla unuturuz.


Hayatınıza daha fazla denge getirmenin en iyi yollarından biri, size en çok zevki veren şeyleri yapmaya yeniden karar vermektir. Hiçbir şeye sahip değilseniz, tutkulu olduğunuz bir şey bulmanızı öneririm. Bu, okumak, yürümek, meditasyon yapmak, bir enstrüman veya dil öğrenmek veya daha iyi bir aşçı veya bahçıvan olmak olabilir.


Deneyimden keyif aldığınız sürece ne olduğu önemli değildir. Bunu yapmak için her gün zaman ayırmayı deneyin. 30 gün boyunca yaparsanız alışkanlık haline gelecektir. Ayrıca, gerçekten önem verdiğiniz şeyle yeniden bağlantı kurmanıza yardımcı olacaktır.


10. Daha Fazla Aile Zamanı Yaratın

Bu benim için çok şey ifade eden bir alan ve koçluğa, yaşam dengesine önem vermemin ilk sebeplerinden biriydi. Bir çocuğum var ve onunla kaliteli zaman geçirmek ve derin ilişki kurmak istedim.


Koçluk, bu derin ilişkiyi kurabilme, onu daha derinden anlayabilme yetkinlikleri kazanmama yardımcı oldu. Ben de bu yetkinlik ve yöntemler hakkında danışanlarıma ve sevdiklerime yardımcı olmayı bu nedenle çok önemsiyorum.


Siz de önem verdiğiniz insanlarla daha fazla vakit geçirmek için biraz alan yaratabilirseniz çok büyük bir fark göreceksiniz.


11. Net Hedefler Belirleyin

Başarılı insanlar her zaman geleceklerine dair bir vizyona sahiptirler. Bu vizyon onları rotada tutmak ve motive etmek, hem uzun vadeli hem de kısa vadeli net hedefler koymaları, en büyük hayallerini gerçekleştirmelerini sağlar.


Spesifik ve ölçülebilir hedefler belirlemek, çalışma ve yaşama şeklinizi dönüştürmek için size en iyi şansı verir. İlerlemenize ve her gün ivme kazanmanıza yardımcı olurlar.


12. Harcanan Zamana Değil, Sonuçlara Odaklanın

Daha çok çalışmayı düşünmek yerine, zamanınızı ve enerjinizi daha büyük sonuçlar elde etmeye odaklayın. Odak alanlarınızı basitleştirerek, daha neşeli ve dengeli bir yaşam sürmek için daha fazla zaman kazanırsınız.


Enerjinizi tüketen ve sizi işinizi ileriye götürürken ivme kazanmaktan uzaklaştıran sayısız etkinlik yapma tuzağına düşmek gerçekten çok kolay.


Birden çok yöne çekiliyorsunuz, yeterli zamanınız yok ve çoğu zaman çok fazla proje üstleniyorsunuz. Bu genellikle günün sonunda sizi bitkin, endişeli ve iletişimsiz bırakabilir.


Unutmayın, daha fazla iş yapmak, harika bir şey yapılmadığında hiçbir şey ifade etmez. Daha az sayıda projeye odaklanarak ve maksimum etki sağlayarak, daha büyük bir başarı, güven ve motivasyon hissine sahip olursunuz.


13. Daha Büyük Bir Geleceğe Karar Verin

Şu anda, kendiniz için daha büyük ve daha iyi hangi geleceği istediğinize karar verecek güce ve kontrole sahipsiniz. Gelecekte ne kadar "vizyon" sahibi olmak istediğiniz size bağlıdır. 3 yıl, 5 yıl, 10 yıl veya 25 yıl olabilir. Bu vizyon sadece şimdi nerede olduğunuzu ve nereye gitmek istediğinizi düşünmek için zaman harcamak ile gelir.


Şunu deneyin: "Geleceğinize" bakın ve nereye gitmek istediğinizi, kim olmak istediğinizi ve hayatınızı nasıl yaşamak istediğinizi netleştirin. Ardından, kendinizi bugüne geri getirin ve bu daha büyük geleceği nasıl yaratacağınıza ve bu geleceğe nasıl 'yürüyeceğinize' dair bir eylem planı oluşturun.


Daha yüksek bir enerji, bağlılık, motivasyon, yaratıcılık ve üretkenlik duygusu hissedeceksiniz çünkü tam olarak nereye gitmek istediğiniz ve oraya ulaşmak için atmanız gereken adımlar konusunda net bir vizyona ve netliğe sahipsiniz.


Sonuç olarak


Bu stratejilerden ve ipuçlarından bazıları, farklı düşünmenize ve hemen farklı şekilde çalışmanıza izin verirken, diğerlerinin uygulanması biraz daha uzun sürecek ancak uzun vadeli başarınızın anahtarı olacaktır.


Nasıl düşündüğünüz, nasıl çalıştığınız ve zamanınızı nasıl harcadığınız arasında bir denge oluşturmak, uzun vadeli sağlığınız ve zihinsel sağlığınız için çok önemlidir. Bu değişimi yaratma arzusu yalnızca içeriden gelir. Umarım bu stratejiler ve ipuçları işinize yarar.


Ömür AYDIN - Profesyonel Koçluk & Danışmanlık

- Professional Certified Coach

- Digital Transformation | Project Management | Agile&Scrum

- Design Thinking | ISO27001 | KVKK

E-Posta: info@omuraydin.com


167 görüntüleme
bottom of page