top of page
Ara

Duygusal Sıkışmışlıktan Çıkmanın 8 yolu

Zihnimiz, hala anlamak için çalıştığımız inanılmaz bir güçtür. Bazen kendimizi harika hissederiz ve dünyayla mücadele etmeye hazırızdır. Ancak zamanla, büyüdükçe ve geliştikçe, hayatlarımızda yeni davranışlar ortaya çıkmaya başlayabilir.

Bazıları çok yardımcı olur ve hayatımıza bir katkı sağlarken, diğerleri bizi sıkışmış hissettiğimiz bir noktaya götürür. Bu durum her tür şeyden kıvılcım çıkarabilir ve üstesinden gelmek zordur. Ancak mümkündür.


Neden Duygusal Olarak Sıkışmış Hissediyorum?


Öncelikle neden bu konumda olduğunuzu bilmeniz gerekir. Yapılan araştırma sonuçlarına göre bu durumların hepsi temelde

belirli bir duyguyla ilgilidir: Utanç.


Birçoğumuz kusurlu olduğumuz düşüncesindeyiz fakat bu çok derinlerdeki yüzeyden fark edemiyoruz. Bu da bizde bir başarısızlık hissini de uyandırıyor.


Bu düzeyde bir utanç, acı verici bir duygu olmasına rağmen kolayca fark edilebilecek bir şey değildir. Belki de bu duygu acı verici olduğu için acıya karşı uyuşmuş olabileceğimiz söyleniyor.


Araştırmalardaki gözlemlere göre, duygusal olarak sıkışmış insanlar şu özelliklerden en az birini gösteriyor:


Savunuculuk


Utanç, deneyimlemek istemediğiniz bir duygudur, bu nedenle bedeniniz sizi koruyarak zihinsel olarak tepki verir. Bunun pek çok şekli vardır, ancak en yaygın olanı başkalarını suçlamak veya argümanı değiştirmektir, böylece eylemleriniz için daha az sorumluluk alırsınız.


Mükemmelliyetçilik


Bu, kusursuz olduğunuz inancına dayandığı için her şeyin titizlikle yapıldığından emin olmak için çok zaman harcıyorsunuz. İnsan hatasına izin vermeyeceğiniz noktaya gelir, ki bu gerçekleşmesi kaçınılmazdır ve sizi strese sokar.


Özür dileme


Utanç, özür dilememize veya uyumlu olmamıza neden olur. Bazı durumlarda, utanç, utanç riskini önlemek için özür dilememizi de engelleyebilir.


Erteleme


Erteleme nedenleri sonsuz olabilirken, utanç bu nedenlerden biridir. Bir göreve veya projeye bir taahhüt verirsek, potansiyel başarısızlığın utancı da yanında gelir.


Utanç, nasıl bakarsanız bakın bir tür felce yol açtığı için tüm bunlar mantıklı görünüyor. Sıkıştınız çünkü:

  • Bir şey ve ya bir değişiklik hakkında yanıldığınızı kabul etmek istemiyorsunuz.

  • Görünüşünüzü korumak konusunda çok gerginsiniz ve asla hata yapmıyorsunuz.

  • O kadar çok özür diliyorsunuz ki, insanların sizi çeşitli yönlere yönlendirmesine izin veriyorsunuz.

  • Size yardımcı olacak ve utancınızı iyileştirecek çeşitli görevleri erteliyorsunuz.

Duygusal Sıkışmışlıktan Nasıl Kurtulabilirim?


Artık neden duygusal olarak takılıp kaldığınızı daha iyi anladığınıza göre, çözmeye odaklanabilirsiniz. Bu durumun üstesinden gelmenin birkaç yolu var, ancak hepsi çok fazla zihinsel çalışma gerektiriyor. Neyse ki evde yapabileceğiniz yöntemler var.

1. Sessiz Bir Yer Bulun

Ya da en azından dikkatinizin dağılmayacağı bir alan. O noktaya sahip olduğunuzda, oraya düzenli olarak gitmeye çalışın. Gerekirse takviminizde biraz zaman ayarlayın.


Bu sessiz yerin amacı, iç sesinizi geliştirmeye başlamaktır. Oradan, onu dinleyebilecek ve duygularınızı tanımaya başlayabileceksiniz.


Sonunda, duygularınızı tanımlayabilecek ve onların temel nedenini öğrenebileceksiniz.


2. Duygusal Olarak Derin Kazın

İç sesinizi keşfettikçe, bir duygunun diğerlerini maskelediğini göreceksiniz. Örneğin, bir şeye kızabilirsiniz, ancak kızgınlık genellikle korku veya acı gibi daha derin duyguları gizler. Bu adım araştırmayı ve neyin neyi tetiklediğini bilmeyi gerektirir.


Duygularınızı doğru bir şekilde tanımlayamıyorsanız veya çok fazla varsa, önümüzdeki hafta kendinizi gözlemleyin ve başka bir keşif seansı için tekrar oturun.

3. Duygularınızın Kökenini Tanımlayın

Bir soru sorarak başlayın: "Bu duygunun kökenini buldum mu yoksa hala yüzeyde miyim?" Örneğin, depresyondaysanız, muhtemelen hayal kırıklığı ve üzüntüyle birlikte bulacaksınız. Mümkün olduğu kadar çok duyguyu ortaya çıkardığınızdan ve tanımladığınızdan emin olun.

4. Tüm Duygularınızı Adlandırmaya Çalışın

Birden üçe kadar olan adımları tekrarlamak, tüm duygularınızın açığa çıkmasını sağlayacaktır. Duygularınızı adlandırmaya çalıştıkça neden belirli bir şekilde tepki verdiğinizi ve onu neyin tetiklediğini daha iyi anlamaya başlayacaksınız.


Duygular tümü zihnimizde yollar yaratır ve duygularımız hakkında bilinçli değilsek genellikle de aynı sırayı takip eder. Duygularınızı adlandırmaya devam ettirdikçe bu yolları da daha çok farkediyor olacaksınız.

5. Her Seferinde Bir Duygu Üzerine Düşünün

Duygularınızı öğrendikten sonra, daha derine inmeniz ve tetikleyicileri bilmeniz gerekir. Örneğin, insanlar derin bir yalnızlık duygusundan dolayı depresyon yaşarlar. Bu, geçmiş olaylar zamanla ve hatta genellikle yetişme döneminde tetiklenebilir.


Bu adımla duygularınızın ortaya konulduğundan emin olmak olursunuz. Ancak onları örtbas etmek istemezsiniz. Duygusal olarak takılıp kalmanın üstesinden gelmenin tek yolu, duyguyu tekrar gömmek yerine onu idare etmeyi öğrenmektir.


6. Gerektiğinde Ara Verin

Her seansta tek bir duyguyla başa çıkmaya çalışın Bu çalışmalar zaman alır ve çalıştığınız duyguya bağlı olarak acı verici bir deneyim olabilir.


Kendinize bir ara verebileceğinizi ve diğer duyguları diğer seanslar için saklayabileceğinizi hatırlatın. Sakin yerinizi sık sık ziyaret etmeyi alışkanlık haline getiriyorsanız, bunun üstesinden gelirsiniz.


Ayrıca sizi aşağı çekecek veya yargılayacak insanlardan da kaçınmalısınız. Duygularınızı daha iyi anlayacağınız için, neyin neyi tetikleyeceğini bilirsiniz.

Bu çalışmalar belirli kişilere veya aktivitelere ara vermenizi de gerektirebilir.

7. İyileşmeye Başlamak

Duygusal olarak takılıp kalmak, belirli duyguları ve eylemleri neyin tetiklediğini bilmekle ilgilidir. Çözülmek ise, bunu fark etmek, kabul etmek, nedenleri bulmak ve sonra değişiklikler yapmakla ilgilidir.


Bu noktaya gelme zamanı kişiden kişiye değişir. Bazen birkaç seansa ihtiyacınız olabilirken diğerleri birkaç ay sürebilir. Her iki durumda da, duygularınızı kavradığınızdan emin olmak ve iyileşmeye başlamak için bir plan oluşturmaya başlamak istersiniz.


Bunu nasıl yapacağınız, yaşamınızda, çevrenizde ve alışkanlıklarınızda değişiklik yapmaya başlamaktır. Örneğin, arkadaşlarınızın birçoğunun eylemlerinin sizi geride tuttuğunu ve duygusal olarak sıkışmış hissetmenize neden olduğunu düşünüyorsanız, yeni arkadaşlar bulmaya başlayın.


Diğer bazı yaygın örnekler, onaylamaları kullanmak ve hatta sizi rahatlık alanınızdan çıkaran daha büyük kararlar almaktır. Bununla birlikte alınacak pek çok yaklaşım var, ancak sizin için en iyi olduğunu düşündüğünüz şeyi yapın.


8. Duygusal Olarak Korunun

Belirli insanların etkileri eski durumunuzu nüksettirebileceğinden bu noktada kendinizi duygusal olarak korumanız önemlidir. İşin püf noktası, kendiniz için sınırlar ve beklentiler belirlemektir. Belirli kişilerin yanında olmak istemiyorsanız, onlara sağlığınız ve iyiliğiniz için gerekli olan bir şeyi yaptığınızı söyleyin.


Diğer bir yöntem de, zaman zaman duygularınıza bakarak kendinizi kontrol altında tutmaktır. Gitmek istediğiniz yolda ilerlediğinizden ve bundan memnun olduğunuzdan emin olun. Bu, düzenli olarak duygularınızı tanımlamak ve bunlarla çalışmak için meditasyon veya günlük tutmayı içerebilir.


Duygusal olarak sıkışmış olmak, harekete geçmeye ve yaptığınız şeyden kendinizi daha sorumlu tutmaya indirgenir. Aynı zamanda, ilerlemeye devam edebileceğiniz ve kararlarınızda rahat olabileceğiniz bir şekilde bunu halledebilirsiniz.

Kurtulun ve Hayatınızı Yaşayın


Duygusal olarak sıkışıp kaldığınızı hissettiğinizde, bunu kabul etmeyi reddettiğiniz bir olayın utancına bağlamak normaldir. Bu utanç sizi felçli ve sıkışmış hissettiğiniz bu yola götürdü.


Bu utancı ortaya çıkararak ve onunla yüzleşerek, bir plan oluşturabilecek ve hayatınızı değiştirmeye başlayabileceksiniz. Bu kadar basit, ama sizin de anlayabileceğiniz gibi, bu zihinsel dayanıklılık ve doğal olarak bastırdığınız acı verici duyguların üstesinden gelebilmeyi gerektirir.


Çözülmek için ihtiyacınız olan zamanı kendinize ayırın. Bunların hepsi daha fazla büyüme ve özgürlük yolculuğunuzun bir parçasıdır. İsterseniz profesyonel bir koç desteği ile de bu çalışmalarınızı yürütebilirsiniz.


Ömür AYDIN - Profesyonel Koçluk & Danışmanlık

- Professional Certified Coach

- Digital Transformation | Project Management | Agile&Scrum

- Design Thinking | ISO27001 | KVKK

E-Posta: info@omuraydin.com


980 görüntüleme
bottom of page