top of page
Ara

"Hayat Planı" Nasıl Yapılır ve Gerçekleştirilir?

Hedeflerinize şu anda ulaşamıyorsanız, bu tamamen anlaşılabilir bir durumdur. Pek çok öngörülemeyen değişiklik nedeniyle, nasıl bir plan yapılacağını ve buna bağlı kalınacağını bilmek zorlaşıyor.

Mesele şu ki, dünyamız her zaman değişiyor. Çoğu zaman, fazla fark edilmez veya oldukça iyi idare ederiz.


Bazı belirli küresel zorluklar farklıdır, çünkü hepimiz etkileniriz. Bu, ekonomimiz, geçim kaynaklarımız ve bu yıl planlarımız için kaosa neden oldu. Ve çoğumuz için yönetilemez hissettiriyor.


Sadece oturup beklemek cazip geliyor. Çünkü bundan sonra ne olacağını bilmediğinizde nasıl plan yapabilirsiniz? Ancak değişmeyen tek şey, uyum sağlama yeteneğimizdir. Bunu yeni hedefler oluşturmak ve şimdi bizim için işe yarayan bir plan yapmak için kullanabiliriz.


Davranışımızı değiştirme kapasitesi, hepimizin doğuştan kabiliyetidir ve aslında, en büyük çocukluk hediyelerimizden biridir. Bebek olarak emeklemeden yürümeye geçmek için kullanırız.


Ellerimizi daha sık yıkamak ve güvenli bir fiziksel mesafe sağlamak için kullandığımız beceriyle aynıdır. Haberleri izlememeye karar verdiğimizde ve bunun yerine olumlu bir podcast dinlediğimizde bu esnekliği kullanırız.


Çoğumuz, izolasyon sırasında işimizi çevrimiçi hale getirmek için de bu kası kullandık.


Aslında, davranışsal esneklik, başarı için beş ilkeden biri olarak kabul edilir. Duyusal farkındalık ile birlikte kullanıldığında, kendimize başarıya ulaşmak için maksimum potansiyel veriyoruz.


İyi haber şu ki, bu esneklik kasını kullanarak, her durumda bir plan yapabilirsiniz. Şimdiki gibi kontrolünüzün olmadığını düşündüğünüz zamanlar da buna dahildir. Bu sadece farkında olmak ve ilerledikçe uyum sağlamak gerekir.


Gelin adım adım başlayalım:


1. Yılın Sonunu Planlayın

Sonucu akılda tutarak başlamak ve geriye doğru çalışmak, başarıya ulaşmak için iyi bilinen bir stratejidir. Hedefimizi bilmeden, başardıklarımız üzerinde yeterince plan yapmak veya etkiye sahip olmak imkansızdır.


Bu etkili alışkanlık, mevcut durumda bile çok önemlidir. Dış çevrenizde ne olursa olsun, istediğiniz bir sonuca yine de karar verebilirsiniz.


Bunu netleştirip yazdıkça, başarmanıza yardımcı olacak fırsatları fark etmeye başlayacaksınız.


2. Gerçekçi Olun

Hedeflerinizi belirlerken zaman çerçevesinin gerçekçi olup olmadığını düşünün. Bazen kontrolümüz dışındaki şeylere bağlı olarak teslim tarihlerimiz biraz fazla sıkı olabilir.


Bu, onlara ulaşamayacağımız anlamına gelmez.


Strateji seçiminize ve iş yükünüze bağlı olarak, çok kısa bir süreyi karşılayabilirsiniz. Hedefinize mantıklı bir şekilde bakın ve zaman çizelgesinin gerçekçi olup olmadığına karar verin. Değilse, son tarihi değiştirin.


3. Planınızın Haritasını Çıkarmayın

Bu, herhangi bir yıl boyunca gördüğüm en büyük hatalardan biridir.


Kesinlik arzusuyla, insanlar tüm yıl için planlarını yaparlar, her adım aydan aya belirlenir.


Tüm yılın haritasını çıkarmak, muhtemelen birçok insanın kriz sırasında planlarından vazgeçmesinin nedenidir.


Bunu yaparsak, ilerledikçe uyum sağlamak için kendimize yer bırakmayız ve bu da potansiyelimizi sınırlar.


Harekete geçmeye başladığımızda beynimiz ve dış çevremiz değişir. Bu, daha da fazlasını başarmamıza yardımcı olabilecek daha büyük fırsatların farkına vardığımız anlamına gelir.


4. İlk 90 Günlük Planınızı Yapın

Bu, hedeflerinizi yalnızca ilk üç aylık döneminiz için 90 günlük bir plana bölmek anlamına gelir. Bunu yaparken, ortaya çıkan her şeye adapte olabilmek için yer bırakırsınız.


Momentum oluşturmak 90 gün sürer. Bu, kullandığımız bir stratejinin sonucunu görmenin üç ay süreceği anlamına gelir. Bu bilinçsiz bir kavramdır, ancak onu bilinçli olarak yolda kalmamıza ve ilerlememize yardımcı olmak için kullanabiliriz.


Şu anda bulunduğunuz yerden başlayarak yılınızı dört çeyreğe bölün. Ardından, her 12 aylık hedef için, yalnızca ilk 90 günde hangi sonuçlara ulaşılması gerektiğine karar verin.


Hedefleri yazın ve hangi stratejileri kullanacağınıza karar verin.


5. Hedeflerinizi İlk Aya Parçalayın

Farklı büyüklükteki bilgi yığınları farklı insanları motive eder. Bazı insanlar büyük resim hedeflerini tercih ederken, diğerleri kısa vadeli hedeflerle daha çok motive olduklarını hissederler.


Uzun vadeyi sevenler, hedeflerini bir kenara atmama eğilimindedir ve gelişigüzel harekete geçebilirler. Ayrıntıları sevenler büyük resmi görmekte zorlanır ve takılıp kalabilirler.


Bir plan yapmanın en başarılı yolu, hem büyük hem de küçük parçalar kullanmaktır.


Hedeflerinizi ilk ayda elde edeceklerinize indirgeyerek, çok daha erken bir başarı duygusu hissedebilirsiniz. Bu sizi hedefte tutar ve daha fazlasını başarmaya teşvik eder.


90 günlük hedeflerinizi kontrol edin ve ilk ay için bunlara uygun hedefler belirleyin. Aklınızda kalmalarına yardımcı olmak için bunları planlayıcınıza yazın.


6. Tekrar Parçala

Yalnızca "ilkler" için nasıl hedefler koyduğunuza dikkat edin ve buna ilk haftanız da dahildir.


Tüm ayı planlamak doğal bir eğilimdir, ancak yapmayın. Bu sizin ciddi şekilde takılıp kalmanıza veya üzerinizde çok fazla baskıya sebep olabilir.


Ayrıca, bir şeyi başarmanın her zaman birden fazla yolu olduğunu unutmayın. Başka bir şey başarana kadar göremeyeceğimiz fırsatlar olabilir. Bu, ayı haritalandırırsak kendimizi sınırlayabileceğimiz anlamına gelir.


Yalnızca ilk hafta için hedefler belirlemek, öngörülemeyenler için yer bırakır ve bu, onu değişen durumlara uyacak şekilde değiştirebileceğimiz anlamına gelir. Aynı zamanda hafta sonunda tüm başarılarımıza baktığımızda kendimizi iyi hissedebileceğimiz anlamına gelir. Bilinçsiz zihnimiz bunu seviyor!


Planlayıcınıza ilk hafta için, o ayki hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak sonuçları yazın.


7. Haftanızı Planlayın ve Yapılandırın

Burası, özellikle işler hızla değişirken birçok insanın yoldan çıktığı yerdir.


Bir hedefler listesiyle ve her hafta izlenecek bir yapı olmadığından, dikkatinizin dağılması kolaydır. Her günü planlamazsak, hiçbir yere varamadığımızı düşünerek bütün hafta gidebiliriz.


Haftamızı yapılandırmak ve bir rutin oluşturmak da sağlığımızı büyük ölçüde iyileştirebilir. Faydalarından bazıları, daha iyi stres seviyesi ve daha iyi bir uykudur.


Her hafta ve her gün yapılandırdığımızda, bir yerlere varıyormuşuz gibi hissederiz. Bu, beklenmedik şeyler ortaya çıktığında bile devam etmemiz için bizi motive eder.


Hedeflerinize ulaşmak için haftanın her günü yapacaklarınız için günlüğünüze bir plan yazın. Burası günlük zaman çizelgesine göre grafik oluşturabileceğiniz ve bir rutin oluşturabileceğiniz yerdir.


8. Planınızı Takip Edin ve Yeniden Ayarlayın

Bu, en azından her ayın sonunda yapmanızı tavsiye ettiğim bir şey. Ancak, işler hızla değiştiğinde, bunu daha sık yapmak gerekir.


Farkındalığımızı ve esnekliğimizi düzenli olarak kullanarak, nasıl değişebileceğimize bakarak her durumdan en iyi şekilde faydalanabiliriz. Dış ortama ve üzerinde kontrolümüz olmayan şeylere ayak uydurmak için hızlı ayarlamalar yapabiliriz.


Ayrıca nerede hataların yapıldığını veya sonuçları en üst düzeye çıkarmak için bir şeyi biraz değiştirip değiştiremeyeceğimizi görebiliriz.


Bu nedenle yılın haritasını çıkarmıyoruz. Bu da bize dış değişikliklere olumlu yanıt vermemiz için bize çok daha fazla esneklik sağlıyor.


Her ayın sonunda veya gerekirse daha düzenli olarak, neyin işe yaradığını ve daha fazlasını nasıl yapabileceğinizi araştırın. Neyin işe yaramadığını ve bunu nasıl değiştirebileceğinizi düşünün. Yapmaya başlamak veya yapmayı bırakmak için neye ihtiyacınız olduğunu fark edin.


Ardından, bu değişiklikleri dahil etmek için sonraki hafta için planınızı veya sonraki ay için hedeflerinizi yazın.


9. Kontrol Edin ve Tekrarlayın


90 gününüzün sonuna geldiğinizde kontrol edin ve tekrarlayın. Önümüzdeki üç ay için bir plan yapın ve hedeflerinizi aynı şekilde kısaltın.


Bunu yapmaya devam ederken, zaten oluşturduğunuz ivmeyi artırdığınızı fark edeceksiniz. Büyük bir başarı duygusu hissedeceksiniz ve bu sizi daha fazlasını başarmaya teşvik edecektir.


Bu aşamada hedeflerinizden bazılarının biraz değişmiş olabileceğini fark edebilirsiniz, bu sorun değil. Unutmayın, yeni eylemler gerçekleştirdikçe farkındalığınız yeni potansiyelinizi görmek için genişler. Bu, daha kısa vadeli hedeflerinizi değiştirebilir çünkü daha iyi bir şey bulmuşsunuzdur.

Bu iyi bir şey ve esnek olmanın bir parçasıdır.


Son Olarak


Şu anda hangi zorlukla uğraşıyor olursanız olun, yine de bu yöntemlerle bir plan yapabilirsiniz.


Hiçbir şey durağan değildir, planlama her koşulda işe yarayabilir. Bu yöntemlerle planınızı dış değişikliklere göre yeniden ayarlarken, sonuçlarınızın hoş bir şekilde şaşırtıcı olduğunu göreceksiniz.


Ömür AYDIN - Profesyonel Koçluk & Danışmanlık

- Professional Certified Coach

- Digital Transformation | Project Management | Agile&Scrum

- Design Thinking | ISO27001 | KVKK

E-Posta: info@omuraydin.com

3.144 görüntüleme
bottom of page