top of page
Ara

Sağlıklı Kişisel Sınırlar Oluşturmanın ve Korumanın 9 Yolu

Kişisel sınırları koruyabilseydin hayatın nasıl değişirdi? İnsanların kişisel alanınıza girmesini engellemenin yanı sıra kendiniz için belirlediğiniz kişisel sınırlara bağlı kalmanız da önemlidir.

Bu ideal durum mümkündür, tek gereken biraz bilgi ve pratik. Öz farkındalık, değerler ve girişkenlik, bu yazımda daha ayrıntılı olarak keşfedeceğimiz, sınırları korumada rol oynayan niteliklerdir.


Bu yazıda kişisel sınırların açıklamasını, hayatınızda bunlara neden ihtiyaç duyduğunuzu ve sınırlarınızı koymaya ve korumaya başlamanıza yarayacak 9 ipucu bulacaksınız.


Kişisel Sınırlar Nelerdir?


Kişisel sınırlar, bir kişiden ne beklediğinize ve size karşı nasıl davranabileceklerini belirlediğiniz sınırlardır. Başkasının davranışında neyi kabul edilebilir ve kabul edilemez bulduğunuzu gösterirler, özellikle de aile, arkadaşlar veya bir partner gibi yakın olduğunuz biriyle.


Kişisel sınırlar, hayatınızın neredeyse her alanında belirlenebilir. Gün içinde hangi saatlerde telefon görüşmelerini cevaplayacağınız konusunda oldukça katı olabilirsiniz, ancak e-posta yanıtlarınız açısından oldukça esnek olabilirsiniz. Hiç kimsenin size sesini yükseltmesini kabul etmeyebilirsiniz, ancak daha sessiz bir tonda olduğu sürece, insanların size her zaman ne yapmanız gerektiğini söylemelerine aldırış etmeyebilirsiniz.


Kişisel sınırlar, kendi kişiliğinize ve tercihlerinize bağlı olarak kısıtlayıcı veya özgür olabilir. Kişisel sınırların diğer alanları arasında kişisel alan, cinsellik, zaman, enerji, etkileşim, iletişim, din ve etik bulunur. Ancak kişisel sınırlar hiçbir şekilde bunlarla sınırlı değildir.


Kişisel Sınırlar Neden Önemlidir?

İnsanların sınırları belirlemesinin temel nedeni, kendileri ve diğer insanlar ile daha güçlü ilişkiler kurmaya çalışmasıdır.


Kişisel sınırlar, gelişen herhangi bir ilişkinin önemli bir parçasıdır ve asla göz ardı edilmemelidir.



Tıpkı fiziksel dünyadaki çitler ve duvarların nereye gidebileceğinizi ve gidemeyeceğinizi, neyin sizin ve neyin olmadığını belirlemek için kullanıldığı gibi, kişisel sınırlar da diğerlerinin sınırı geçmeden önce ne kadar ileri gidebileceğini belirler.


İnsanların senin üzerinde yürümesini engellerler. İnsanların sizi manipüle etmesini engellerler. İnsanların kişisel işinize çok fazla girmesini engeller.


Bu neden önemli? Çünkü senin olan senin. Eşsizsiniz ve bu dünyadaki diğer her insan gibi, rahat olduğunuz ve sizi gerçekten rahatsız eden şeylere sahipsiniz. Tercihleriniz var ve size özgü zorluklarınız var. Bunlarla başa çıkacak başka kimse yok.


Kişisel sınırların önemli olmasının nedeni budur. Başkalarına nereye adım atabileceklerini ve nereye adım atamayacaklarını bildirirler. Sınırlar her zaman açılır ve kapanır, genişler ve daralır - sadece insanlara bilgi vermeniz gerekir.


Bütün bunlar aynı zamanda diğer insanların kişisel sınırlarını kabullenmek ve bu sınırların bilincinde olmak için bir hatırlatıcıdır. Partnerler fiziksel, duygusal ve cinsel alanlar dahil olmak üzere birbirlerinin en mahrem alanlarında ikamet ettikleri için bu özellikle çiftler için de önemlidir.

Sonuç? Karşılıklı saygı, güven ve mutlulukla gelişen sağlıklı ilişkiler.

Bu çabalamaya değer bir şey, değil mi?


Kişisel Sınırlar Nasıl Belirlenir ?


Tıpkı hayattaki her şey gibi, kişisel sınırları belirleme ve bu konuda rahat olma konusunda uzman olmak için pratik yapmalısınız. Neyse ki, başlamanız ve kendi hayatınızı geri kazanmanız için 9 harika yolumuz var. Hazır mısın?


1. Sınırlarınızı Belirleyin

Ne olduklarını bile bilmeden kişisel sınırlar koymaya başlamak imkansızdır. Bu nedenle, daha fazla / daha az sınıra ihtiyaç duyduğunu düşünen herkes için başlangıç noktası, şu anda nerede durduklarını belirlemektir.


Çok sık itiliyor musunuz? Yoksa herhangi bir değişikliğe tamamen dirençli misiniz?


Kendinizi insanlarla çok tartışırken buluyor musunuz? Yoksa konuşman gerektiğini bildiğin halde konuşmakta zorlanıyor musun?


Kişisel sınırlar söz konusu olduğunda herkesin farklı başlangıç noktaları vardır ve bu sınırlar kaçınılmaz olarak zamanla değişecektir. Yapmanız gereken ilk şey, başlangıç noktanızı bulmaktır.


2. Değerlerinizi Belirleyin

Sınırlarınızın ne olduğunu ve bunların nasıl değişmesini istediğinizi belirlemenin en iyi yollarından biri, hayattaki değerlerinizi belirlemektir.


Yaratıcı özgürlüğe ve düşünme zamanına değer veriyorsanız, kişisel alanınıza ve boş zamanınıza güçlü bir sınır koymayı düşünün.


Büyük ve mucizevi şeyler yerine hayatınızdaki daha küçük şeylere, olması gerekenden daha fazla değer veriyorsanız, belki de sınırlarınızı biraz daha gevşetip daha fazla şansa ve mucizelere yer açmayı düşünmelisiniz.


Kendinize değer veriyorsanız veya kendinize daha fazla değer vermeye başlamak istiyorsanız, insanların sizinle nasıl konuştuğuna ve size nasıl davrandığına daha sıkı sınırlar koymaya başlayın.


Eşsiz kişisel değerleriniz ne olursa olsun, belirlediğiniz kişisel sınırlarınız, onları korumanıza yardımcı olacaktır.


3. Basit Başlayın

Daha önce de değindiğim gibi, yaşamdaki herhangi bir beceri, sadece istenen seviyeye ulaşmak için pratik yapmayı değil, aynı zamanda becerinin kaybolmadığından emin olmak için düzenli tekrarı da gerektirir. Kişisel sınırlar belirlemek de farklı değil.


Aşan insanları tamamen geri püskürtmek, eski inançlarınızın her yönüne sırtınızı dönmek ya da ücra bir ormanda yaşamak için tüm eşyalarınızı satmak yerine, atabileceğiniz ve atmanız gereken küçük adımlar var.


Sizi her zaman plan yapmaya çağıran bir arkadaşınız varsa ve bunu yapmak için baskı altında hissediyorsanız, kibarca onlara bu hafta istemediğinizi söyleyin. Ne olacak? Muhtemelen hiç bir şey. Bu küçük adım, gelecek haftalarda dışarı çıkmak istemediğinizde tekrar hayır diyebilmeniz için size güven verecektir.


Telefonunuzdan çok fazla hatırlatma aldığınızı düşünüyorsanız, hatırlatıcıları kapatmak ya da uygulamaları bir günlüğüne silmektir. Onları özlüyor musunuz? Yarın tekrar indirin. Onları sandığın kadar özlemediniz mi? Onlar olmadan başka bir günün nasıl olduğunu görün.


Kendinizle ve kendi rutinlerinizle sınırlar koymak, başkalarıyla sınırlar koymak kadar önemlidir. Her iki açıdan da başlamanın tek yolu basit başlamaktır.


4. Duygularınızı Dinleyin

Kişisel sınırlarınızın nerede olması gerektiğinden emin değilseniz, duygularınızı ve bedeninizdeki hisleri arada bir kontrol etmek iyi bir fikir olabilir.


Dikkat edilmesi gereken işaretler arasında artan kalp atış hızı, terleme, göğsünüzde veya midenizde gerginlik ve diğer genel rahatsızlık hisleri bulunur. Tabii ki, bu hisleri hissetmeniz, kendinizi dünyaya kapatmanız gerektiği anlamına gelmez - hatta bu size hiçbir şekilde yardımcı olmaz.


Duygular, yol kenarındaki işaretler gibidir, biraz daha derine inebilmeniz için gereken yolu size göstereceklerdir.


5. Hayır Demeyi Öğrenin

Muhtemelen, kişisel sınırlar koymakla mücadele eden insanların sahip olduğu en büyük engel, hayır demeyi son derece zor bulmalarıdır.


Kişisel eşyalarınıza çok fazla bulaşan bir arkadaşınız veya eşiniz bile olabilir, ancak onlara hayır demekte zorlanıyorsunuz çünkü onlar arkadaşınız veya partneriniz. Sorun onlarda değil sendeymiş gibi geliyor, değil mi?


Muhtemelen değil. Çoğu insanın hayır demeye karşı direnişinin nedeni, bunun diğer kişiye nasıl hissettireceği konusunda endişelenmeleridir. Belki de şimdi durup bir kez olsun nasıl hissettiğini düşünmenin zamanı gelmiştir.


Daha detaylı yöntemleri Kibarca ve Profesyonelce Hayır Demek başlıklı yazımda bulabilirsiniz.


Çoğu durumda, insanlar hayır demenize razı olacaktır. Belki daha da şaşırtıcı bir şekilde, insanların kişisel sınırlarınız olduğu için size daha çok saygı duyduklarını fark edebilirsiniz.


Diğer taraftan, kişi kişisel sınırlarınıza kötü tepki veriyorsa, bu sizin değil, onun problemidir. Aslında, muhtemelen hayatınızda onlara ihtiyaç duymadığınızı anlamanızı daha da kolaylaştırırlar.


6. İddialı Olun

Bu madde, hayır demeyle de çok yakından bağlantılıdır. Kişisel sınırlarınızı belirlerken iddialı olmak, acımasız veya duyarsız olmak anlamına gelmez. İddialı olmak, basitçe ne istediğinizi veya neye ihtiyacınız olduğunu açık bir şekilde belirtmek anlamına gelir.


Sınırlar koymaya çalışırken iddialı değilseniz - özellikle geçmişte onları koymada sorun yaşadıysanız - onların sizi ciddiye almamalarını ve hayatın daha önce olduğu gibi devam etmesi muhtemeldir.


7. Sonuçları Belirleyin


Sonuçları belirlemek, kişisel sınırlarınızın aşılmamasını sağlamak için yapabileceğiniz en önemli eylemlerden biridir.


İnsanları kanunları çiğnemekten alıkoyan nedir? Sonuçlar. Çocukları kötü davranmaktan alıkoyan nedir? Sonuçlar. İnsanların kişisel sınırlarınızı ihlal etmesini ne engelleyecek? Sonuçlar.


İnsanlar ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışacaklar. Ayağınızı yere koymazsanız, sınırlarınız ciddiye alınmayacaktır. Sonuçların şiddetli olması gerekmez, sadece sert bir azarlama genellikle işe yarar.


Yalnızca sonuçlar belirlemekle kalmayıp aynı zamanda bunlara bağlı kalmayı da unutmayın, aksi takdirde ciddiye alınmazlar.


8. Öz Farkındalık Uygulaması

Muhtemelen hayatınızın belirli bir bölümünde bir aşamada size bir tür öz farkındalık uygulaması tavsiye edilmiştir. Öz farkındalığın faydaları yaşamınızın her yönüne dokunur.


Düşüncelerinizin, hislerinizin ve bunların sonuçlarının farkına vardığınızda, belirli sınırların nerede belirlenmesi gerektiğini anlamaya başlayabilirsiniz.


Örneğin, aşırı düşünürseniz ve bir durumda düşünceleriniz yarışmaya başlarsa, bunun farkında olun. Kendinize bir sınır koyun ki, aklınıza ne zaman olumsuz bir düşünce gelse, onu bırakın. Ne olursa olsun. Söyleyecek yararlı hiçbir şeyi olmayacak, bu yüzden kanmayın.


9. Destek İsteyin


Kişisel sınırlar koymaya çalışırken yapılan yaygın bir hata, bunu tek başınıza yapmanız gerektiğidir. Her şeyi kendiniz planlamanız, her şeyi kendiniz uygulamanız ve kendiniz için neyin işe yarayıp neyin yaramadığını bulmanız gerekir. Bu kesinlikle doğru değil.


Kendinizi zor durumda bulursanız veya sadece daha kolay bir yolculuk istiyorsanız, belirleyeceğiniz sınırlar hakkında arkadaşlarınızla, ailenizle veya eşinizle konuşun ve nedenini açıklayın. Açılmanın argümanlar ve direniş yaratacağını düşünebilirsiniz, ancak çoğu zaman insanlar onlara haber verdiğiniz için minnettar olurlar.


İster başkalarıyla birlikte olsun, ister kendinizle sınırlar koymak, sınırları belirlemek son derece zor olabilir. Profesyonel yardım istemekten asla utanmayın.


Ömür AYDIN - Profesyonel Koçluk & Danışmanlık

- Professional Certified Coach

- Digital Transformation | Project Management | Agile&Scrum

- Design Thinking | ISO27001 | KVKK

E-Posta: info@omuraydin.com


3.508 görüntüleme
bottom of page