top of page
Ara

Dayanıklı İnsanların 10 Alışkanlığı

Bazı insanların diğerlerinden daha mutlu ve başarılı olması tesadüf değildir. Onları sürüden ayıran nedir, ne yapıyorlar sizce ? Dayanıklılığı ve refahı en önemli önceliklerine koyarlar.

Kazandıran Bir Zihin Yapısı


Bazı insanlar boğa kararlılığıyla doğarlar, stresli durumlardan daha az etkilenirler ve değişime karşı daha dirençlidirler. Diğerleri, günlük baskıların oklarına karşı daha savunmasızdır. Ne olursa olsun kazanan bir zihin yapısı geliştirebilirsiniz.


Başarıyı ve başarısızlığı aynı madalyonun iki yüzü gibi paket anlaşma olarak görüyor olabilirsiniz. Fakat onlar birine düşman değil, ikizlerdir. Bu, başarısızlıktan kaçınmanın, başarıdan kaçınmaya dönüştüğü anlamına gelir. İstediğinizi elde etmek için, istemediğiniz şeyi de kabul etmeye istekli olmanız gerektiğini biliyorsunuz. Vazgeçmek yerine, engelleri, aksilikleri ve hayal kırıklıklarını - ne kadar acı verici, sinir bozucu, büyük ya da küçük - yenilgi yerine büyüme ve öğrenme fırsatları olarak kabul edersiniz.


Bir aksilikten sonra umutsuzluk başladığında yenilgiyi kişisel bir antrenör olarak düşünürsünüz: imkansız bir teslim tarihi, patronunuzdan bir eleştiri, kaçırılmış bir terfi veya kendi kendinizden şüphe duymanın gürültüsü. Kendinize pes etmek istediğinizi söylüyorsunuz, ama gerçekten bırakmak istemiyorsunuz. Sadece incinmenin ve hayal kırıklığının durmasını istiyorsun. O zamanlar tek seçenek bu gibi görünebilir, ama öyle değil. Belki de gerçekten başarısız olmadınız. Beklentilerinizi karşılamadığınızda, işler planladığınız gibi gitmediğinde veya başarı dağına ulaşmadan önce herkesin içinden geçtiği bir vadiden geçtiğinizde bunu "başarısızlık" olarak adlandırdınız. Başarısızlık yürek parçalayıcıdır, ancak aşağıdaki özelliklere sahip olduğunuzda devam etmek daha kolay olacaktır:


Dayanıklı İnsanların 10 Alışkanlığı


1. Kalın bir cilt oluşturun ve reddedilmeleri bekleyin.

Mutlu insanlar gibi, kendinizi karşılaşacağınız birçok olumsuzlukla yüzleşmeye önceden hazırlayın.


2. Rahatlık arzusundan kurtulun ve acılara adım atın.

Duygusal acınızın sınırına gitmeye istekli olun, böylece engelin ötesinde yatan şeyi tam olarak orada keşfedebilirsiniz.


3. Uzun vadede hedeflerinize ulaşmak için kısa vadede tatmin olmayı ertelemeye istekli olun.


4. Sürdürülebilir bir esneklik geliştirin.

Kendinizi, düştüğünüzden daha yükseğe fırlayan, bükülen ve gerilen elastik bir bant olarak düşünün.


5. Önceki başarılı deneyimlerinize bakın.

Tırmanışınızda aştığınız geçmiş engelleri düşünün. Alınan derslere ve kişisel kaynaklarınıza odaklanın ve geçmişteki sert darbelerden dolayı güçlendiğiniz yolların altını çizin.


6. Siz büyümekten alıkoyan kendinizden şüphe duyduğunuz şeyleri belirleyin.

Onlardan kaçmak yerine onlardan yararlanın ve sizi felç etmemeleri için onları yararlı becerilere yönlendirin.


7. Hız treninden uzak durun.

En yüksek ve en düşük seviyelere eşit davranarak hayatınızın iniş-çıkışlarını yönetin. Zirveleri kutlayın ama onları en düşük seviyelerden daha ciddiye almayın ve düşüşleri yükselişlerden daha ciddiye almayın.


8. Cehennem etkisinden kaçının.

Havlu atmak istediğiniz bir ana geldiğinizde, o havlu ile terinizi silip, karşılaştığınız sorundan ne kazandığınıza bakıp, yolunuza devam edin.


9. Olumlu iç konuşma ve iyimserlik uygulayın.

Kendinize yaptığınız olumsuz eleştirilerden kaçının. Bir aksilikten sonra kendinize saldırmak yerine, yola geri dönmek için kendinize olumlu onaylar ve cesaret verin.


10. Düştüğünüzde kendinizi yakalayın.

Bir aksilik veya cesaret kırıcı bir durumdan sonra, kendinizi şefkatle desteklediğinizde motivasyonunuz daha hızlı geri döner. Düştüğünüzde kendinizi tekmelemek yerine, kendi tarafınızda olun, kendinize iyi şeyler söyleyin ve hedeflerinizde ilerlerken bir numaralı amigonuz kendiniz olun.


Dayanıklılığı Nasıl Sürdürürsünüz?


Bu alışkanlıkları cebinize koyduğunuzda, gerisi size kalmış. Başarısızlığı başarıya giden temel bir basamak olarak kabul etmeye başlarsınız, gitmek istediğiniz yere ulaşmak için gerekli hataları yapmak için kendinize izin verirsiniz.


Başarısızlığı ne kadar çok kabul ederseniz, başarıyı kabul etmek ve düştüğünüzden daha fazla geri dönmek için o kadar çok fırsatınız olur. Ve her başarısız olduğunuzda - pes etmek yerine - sizden önceki her dayanıklı insanın yaptığı şeyi yaparsınız: atmak istediğiniz havluyu alın, yüzünüzdeki teri silin ve bir sonraki hamlenizi planlayın.


Ömür AYDIN - Profesyonel Koçluk & Danışmanlık

- Professional Certified Coach

- Digital Transformation | Project Management | Agile&Scrum

- Design Thinking | ISO27001 | KVKK

E-Posta: info@omuraydin.com

266 görüntüleme
bottom of page