top of page
Ara

Kötü İnsanlarla Akıllı Şekilde Nasıl Başa Çıkılır?

Hayatta tanıştığınız herkes en iyi davranışlar sergileyemez. İster sadece kötü bir gün geçiriyorlar, ister doğaları gereği huysuz olsunlar, demek ki kötü insanlar her yerde. Ancak, onların edepsizliğine karşılık vermenize gerek yoktur.

Perakende ve hizmet sektörlerinde çalışanlar, kötü insanlara karşı hoşgörünün ne kadar zor olabileceğini bilirler.


Etrafınızdaki en zor insanlarla ve müşterilerle nasıl başa çıkılacağını bilmek ister misiniz? Yalnız değilsiniz.


Bu yöntemler, kötü insanları akıllı bir şekilde idare etmenize yardımcı olacaktır.


Çatışmalara Hazırlanmak


Kötü insanlarla başa çıkmak zor olsa da, onları daha hızlı ve barışçıl bir şekilde yönetebilmeniz için çatışmalara hazırlanmanın yolları vardır.



Aşağıdaki adımları uygulayarak başlayabilirsiniz:


1. Kendinizi Güçlendirmekle Başlayın

Kötü insanlarla etkileşimlerinizi en iyi şekilde yönetmeye kendinizle başlayın.


Sağlıklı bir zihinsel ve duygusal durumdaysanız, bu alanlarda eksik olan insanlarla ilişki kurmak için daha donanımlı olacaksınız. Hazırlıklı değilseniz, her yönden saldırabilirler.


Öz saygınızı ve öz değerinizi güçlendirmenin yollarını arayın. Kendini onaylamayı düzenli bir uygulama haline getirirsen, kızgın bir kişinin hakaretlerinin derinizin altına girme olasılığı daha düşük olacaktır.


İyi dinlenmek ve egzersiz yapmak aynı şekilde yaşam kalitenizi ve ruh halinizi iyileştirecektir. Olumlu bakış açısına sahip olmak için çalışın, dünyanın kötü insanları sizi oyundan bu kadar kolay atamaz.


2. Derin Bir Nefes Alın

Uzun ve zorlu bir etkileşim içinde olduğunuzu farkettiğinizde, derin bir nefes alın. Bu basit eylem kalp atış hızınızı yavaşlatır ve duruma sakinlikle yaklaşmanız için sizi yeterince sakinleştirebilir.


Nefes egzersizleri, kaygıyı azaltmanın etkili bir yoludur. Kaba veya mantıksız biriyle etkileşim kurduğunuzda endişeli hissedebilirsiniz, bu yüzden soğukkanlılığınızı korumak için bu tekniği kullanın.



3. Empati Kurmayı Öğrenin


Empati, başkalarının nasıl hissettiğini anlamaya çalışmak için kendinizi başkalarının yerine koyma yeteneğidir. Maalesef günümüz dünyasında nadiren empati güçlü bir özelliktir. Fakat gergin durumları yatıştırmak için birebirdir.


Çoğu zaman, insanlar bilmediğiniz nedenlerle dış durumlara tepki verebilirler. Bu tür insanlarla uğraşmak kesinlikle eğlenceli olmasa da, mevcut durumdan daha ağır basan kendi problemleriyle karşı karşıya olabilirler.


Hayal kırıklıklarını kabul edin ve yardım etmek için ne yapabileceğinizi sorun. İnsanlara empati ile yaklaştığınızda düşmanlıklarını azaltırsınız. Onları gerçekten rahatsız eden şeyin kökenine bile varabilirsiniz.


4. Problem Çözme Pratiği Yapın

Bazı insanlar sadece eğlenmek için kaba olsalar da, çoğu zaman, sadece belirli bir sorun hakkındaki hayal kırıklıklarını ifade ederler. Çözümü sağlamak, kötülüğü kapatmanın en hızlı yoludur.


Problem çözme kaslarınızı esnetin ve gün geçtikçe karşılaştığınız zor insanlarla başa çıkmak için daha iyi bir donanıma sahip olacaksınız. İş yerinizde ortaya çıkan sorunları ve bunları nasıl çözeceğinizi düşünün. Çözüm sağlamadaki hız ve doğruluk, ortalama bir kişiyi minnettar bir kişiye dönüştürecektir.



5. Kötü İnsanlarla Aktif Bir Şekilde Etkileşim Kurun


Bu ipucu mantığa aykırı gelebilir. Mümkünse bariz zorbalar gibi kaba insanlardan kaçınmak isteyeceğiniz birçok senaryo vardır.


Sohbet edecek kötü insanlar bulmaya çalışın demiyorum elbet. Ancak, hoş olmayan bireylerle etkileşimlerinizden öğrenebileceğiniz ve gelişebileceğiniz durumlardan uzak durmayın.


Tüm zor müşterilerden kaçınmak, iletişim, problem çözme veya müşteri hizmetleri becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olmaz. Diğer insanlarla ne kadar çok deneyime sahip olursanız, zorlu durumlarda o kadar iyi yanıt verebilirsiniz.


6. Kötü ile Kötü Olmayın

Farkında olmadan kötü biri olabileceğiniz zamanlar vardır. Çekişmeli bir konuşmanın ortasındayken, kendinizi incelemeye ara vermek zor olabilir. Ancak yapmanız gereken tam olarak budur.


Sert bir yanıt verdin mi? Öyleyse özür dile. Bu durumu hafifletecek ve problem çözme perspektifinizi yeniden kazanmanıza yardımcı olacaktır. Kötü insanlara onlar gibi davranmamayı başarabildiğinizde zor insanlarla daha akıllıca ve kolayca başa çıkabileceksiniz.


Pratikte Kötü İnsanlarla Başa Çıkma


Hazırlık savaşın yarısıdır. İkinci yarı, yüzleşmedir.


Gergin anlara ne kadar iyi hazırlanmış olursanız olun, o an geldiğinde kendinizi dengeli ve profesyonel bir şekilde yönetebilmelisiniz.


Bunu nasıl yapacağınıza bakalım:


1. Sağ Ayakla Başlayın

Bir etkileşimin ilk birkaç saniyesi gerçekten karşılaşmanın tonunu belirler. Kötü insanlarla etkileşim kurarken olabildiğince sıcak ve açık olun. Onları daha da tetiklemek size bir fayda sağlamaz.


Doğru ayakla başlamak sabır ve öz disiplin gerektirir. Bu yüzden kendinizi bu çatışmalara hazırlamak çok önemlidir. Doğru şekilde yaklaşmadığınızda sadece kötü bir durumu daha da kötüleştirirsiniz.


2. Beden Dilinize Dikkat Edin


Beden dili, sözleriniz kadar, hatta daha fazlasını söyleyebilir. Kötü insanlar, çökmüş omuzlar veya kıvrılmış kollar gibi olumsuz vücut dilinden beslenebilir. Onlara bu durumda güç sahibi olduklarını gösterir ve onları devam etmeleri için cesaretlendirir.


Kaba müşterilerle veya genel olarak kaba insanlarla uğraşırken, vücut dilinizin onlara ne söylediğini düşünün. Göz teması kurun, dik durun ve uygun bir fiziksel mesafeyi koruyun. Dostça güven yansıtmak, etkileşimde büyük bir fark yaratacaktır.


3. Altın Kuralı Takip Edin

Empati, içsel bir özelliktir. Altın Kural - "başkalarına da size yapmalarını istediğiniz gibi davranın" - empatiyi eyleme dönüştüren şeydir.


Bu etik ilkeye uymak, tüm çatışmalarda en iyi şekilde hareket etmenize yardımcı olacaktır. Altın Kural, iyi huylu davranışınızın alıcısının karşılık vermesi umuduyla her zaman adil davranmanız için size rehberlik eder.



4. Misillemeden Kaçının


Kötülüğe kötülükle karşılık vermek sadece durumu tırmandıracaktır.

Biri sizinle yüzleştiğinde, varlığınızın her bir parçası ile misilleme yapmak istediğinizde bile nezaketle karşılık verin. Ne kadar sakin davranırsanız, durumu o kadar kolay yatıştırabilir ve ikiniz de geride bırakabilirsiniz.


5. Dinleme Pratiği Yapın


Dinlemek neredeyse kaybolan bir sanattır. Çok fazla insan birbirinin sözünü keser ya da sadece konuşmaya başlamak için sıranın gelmesini bekler. İletişim kurduğunuz kişiyi gerçekten dinlemek bundan çok daha fazlasını gerektirir.

İnsanların söylemek zorunda oldukları şeyleri dikkatle dinleyin. Bir yanıt oluşturmadan önce kelimeleriniz üzerinde düşünün. Dinlemek ve düşünceli bir şekilde yanıt vermek için zaman ayırmak, aklınıza gelen ilk şeyi söylemekten daha iyi sonuçlar sağlayacaktır.


6. Açık ve Dikkatli Konuşun


Anın sıcağında, kötü insanlar söylediğiniz her kelimeye saldırabilirler. Sözlerinizi çarpıtmanın ve bunları size karşı kullanmanın yollarını arayacaklardır. Sakin ve doğru konuşursanız, öfkeli insanların cephane olarak kullanabileceği hiçbir şey kalmaz.


Her durumda açıkça konuşma pratiği yapın. İster bir şirket politikasını açıklamak, ister haksızlığa uğradığını hisseden bir arkadaşınızla konuşmak olsun, açıkça konuşmak kötü bir durumun daha da kötüye gitmesini önleyecektir. Hatta kızgın veya üzgün hisseden birini sakinleştirebilir.


7. Başkasını Dahil Edin


Dostluk sistemi, hoş olmayan durumlar için harikalar yaratır. Doğru şeyleri söylemenize, yapmanıza ve insanlar çirkinleşmeye başladığında sizi savunmaya yardımcı olacak birinin hazır olması her zaman güzeldir.


İster yönetici, ister arkadaş veya güvendiğiniz bir meslektaş, yanınızda başka birinin olması, insanların şikayetleri hakkında iki kez düşünmelerine neden olacaktır. Mesele onları yıldırmak değil, başka bir kişinin bakış açısını göstererek onları daha mantıklı düşünmeye teşvik etmektir. Sizi artık kişisel olarak problemlerinin kaynağı olarak görmediklerinde, muhtemelen sakinleşeceklerdir.


Sonuç Olarak


Mükemmel bir dünyada kötü insanlar olmazdı. O mübarek gün gelene kadar, yine de, bu sevimli bireyleri akıllıca nasıl idare edeceğinizi öğrenmeniz gerekecek. Önünüze çıkan kötü insanlarla akıllıca başa çıkmak için bugün hazırlanmaya başlayın ve bu yöntemler her iki tarafa da iyi gelecektir.


Ömür AYDIN - Profesyonel Koçluk & Danışmanlık

- Professional Certified Coach

- Digital Transformation | Project Management | Agile&Scrum

- Design Thinking | ISO27001 | KVKK

E-Posta: info@omuraydin.com


20.559 görüntüleme
bottom of page